De Taalvrager

De Taalvrager

Taalvragers willen hulp bij het verstaan, begrijpen en gebruiken van de Nederlandse taal. Onze taalcoaches helpen volwassen mensen uit het buitenland of hier geboren zijn maar moeite met de taal hebben. De voorwaarde is dat zij in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen of langere tijd verblijven. Taalvragers komen uit alle werelddelen en hebben in het land waar ze vandaan komen soms nauwelijks of juist een hele goede opleiding gehad. Taalactiviteiten variƫren daarom van eenvoudig praten en leren lezen en schrijven (alfabetiseren) tot assisteren bij studieactiviteiten of voorbereiden op werkzaamheden op hoog academisch niveau.

Voorbeelden van taalvragers:

  • Mensen met een verblijfsstatus die wonen in onze gemeente en hier hun inburgeringscursus volgen. Het kan daarnaast zo zijn dat ze graag Nederlands blijven oefenen voor studie, werk of gemakkelijkere sociale contacten met Nederlanders.
  • Mensen met een verblijfsstatus die hier in het AZC verblijven en wachten op woonruimte ergens in Nederland. Ze mogen al beginnen met hun inburgeringscursus.
  • Mensen in het AZC die nog geen verblijfsstatus hebben. Bij hen verloopt de asielprocedure om verschillende redenen soms heel lang. Ondertussen hebben ze geen recht op taalonderwijs. Die tijd gebruiken ze dan graag om alvast te leren wat beter met het Nederlands uit de voeten te  kunnen.
  • Mensen die naar Nederland komen voor werk of vanwege een partnerrelatie. Zij moeten ook een inburgeringsexamen doen als ze langer blijven en niet uit een Europees ‘Schengen-land’ komen.
  • Mensen die hier wonen en bijvoorbeeld uit Marokko of Turkije komen. Jaren geleden zijn zij als ‘gastarbeiders’ en in het kader van gezinshereniging gekomen. Voor hen gold geen inburgeringsverplichting. Samen met de zorg voor hun opgroeiende kinderen was het niet zo makkelijk en/of hadden ze geen gelegenheid om Nederlands te leren. Gemakkelijker contact onderhouden met hun kleinkinderen die met de Nederlandse taal opgroeien, is een belangrijke motivatie.

Wil je graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal? Schrijf je in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.